Garmin je dlhé roky výrobcom GPS zariadení pre profesionálne použitie v automobilovom, leteckom či lodnom priemysle. Pre aktívnych aj príležitostných športovcov však Garmin produkuje zariadenia ako kamery, malé prenosné GPS zariadenia či napríklad športové hodinky. A sú to práve hodinky, ktoré som na testovanie dostala. Konkrétne jeden z najlepších aktuálnych modelov, Garmin Fénix 3 HR.

Úvodom musím povedať, že hodinky hodnotím z pohľadu aktívneho človeka, nie profesionálneho športovca. Tým pádom moje očakávania zahŕňajú využitie v rámci priemernej športovej aktivity a tiež ako každodenný nástroj na sledovanie svojej bežnej aktivity.

Prvý dojem
Z veľmi peknej kompaktnej krabičky po otvorení vykukne prvý display hodiniek. Pôsobia uhladeným dojmom, majú športový dizajn ale zdajú sa mi na ženskú ruku veľké, čo sa potvrdilo po nasadení na zápästie. Krabička obsahuje ešte nabíjačku ukončenú iba USB konektorom bez možnosti priameho napojenia do elektrickej zásuvky, a tiež návod pre základné použitie hodiniek.

 

Display je trochu robustný a športový, je to však daň za funkčnosť. Gumový remienok je mäkký a príjemný na ruke, hodinky dobre držia a nešmýkajú sa.

 

Optický snímač pulzu na zadnej strane hodiniek nijak netlačí a nie je ho vôbec cítiť. Pri tejto veľkosti hodiniek som očakávala, že budem cítiť ich váhu, ale sú prekvapivo ľahké a na ruke ma vôbec neobťažovali.

 

Po zapnutí ma hodinky previedli základnými nastaveniami ako pohlavie, váha, výška a podobne. Následne už len cca do 1 minúty vyhľadali GPS signál a boli pripravené na použitie. Hodinky nebolo potrebné nijak kalibrovať.

 

Dizajn a funkčnosť
Hodinky pôsobia športovo, ale vzhľad je veľmi pekný, pri nastavení analógového zobrazenia hodín si viem predstaviť nosiť ich i k elegantnejšiemu oblečeniu. Dajú sa nosiť i bežne, sú pohodlné. Nevýhodu som našla opäť v ich veľkosti, zavadzali mi pri obliekaní a úzkych rukávoch, problémy som mala i pri obliekaní bundy.

 

Po stranách hodiniek je rozmiestnených 5 tlačidiel, ktoré sa dajú pohodlne nájsť len hmatom. Tlačidlá reagujú veľmi dobre. Display je farebný a zobrazuje ostro a pekne. Na druhú stranu vadilo mi, že nie je možné nastaviť jas hodiniek a čas podsvietenia. Hodinky je možné rozsvietiť tlačidlom, podsvietenie trvá 8 sekúnd a potom sa opäť zhasnú. Cez deň je display jasne čitateľný, problém som mala v šere, kedy som si hodinky potrebovala rozsvietiť a v hodinách som listovala viac ako spomenutých 8 sekúnd. Ešte som sa nepreklikala kam som potrebovala a hodinky opäť zhasli. Samotné podsvietenie je ale príjemne jasné. Display možno nie je možno najžiarivejší a farby sú troška nevýrazné, no vďaka tomu vydržia hodinky nabité i pár týždňov, čo záleží od ich využívania. Display nie je dotykový ale to mi na týchto hodinkách nechýba.

 

Na ponuku menu som si musela chvíľku zvykať. Množstvo funkcií a nastavení vyžaduje rozsiahlejšie menu, takže chvíľu som si zvykala, kde ktoré nastavenia a funkcie nájdem. Po krátkej praxi som sa však už orientovala dobre. Je možné nastaviť si rôzne zobrazovania času, zvoliť si čo na úvodnej obrazovke budú hodiny zobrazovať. Tiež som si mohla nastaviť zobrazovanie ostatných ukazovateľov a ich rozvrhnutie.

 

Meranie a zaznamenávanie aktivít
Hodinky zaznamenávajú údaje aj bez využitia smartfónu, ale pokiaľ chcem, jednoducho prepojím hodinky s telefónom pomocou bluetooth, wifi slúži na synchronizáciu údajov do bezplatnej aplikácie. Vďaka prepojeniu s telefónom však hodinky prijímajú rôzne notifikácie. Upozorňujú ma krátkym zavibrovaním napríklad na prijaté správy, ktoré si môžem na displayi prečítať, z telefónu prijímajú stav počasia, kalendár zobrazuje nadchádzajúce udalosti, ktoré som si zaznačila do telefónu.

 

Zaznamenávanie a meranie je možné nastaviť buď s použitím alebo bez použitie GPS signálu. Ja som zvolila využívať GPS signál. Je potrebné niekoľko sekúnd počkať na nájdenie signálu, trvá to veľmi krátko, spojenie je stabilné a funguje veľmi dobre. Hodinky majú tiež kompas, pohybové čidlo, ktoré zaznamenáva každý môj krok, môžem ich tiež využiť na navigáciu do zvoleného bodu.

 

Ak sú hodinky nastavené tak aby sledovali moju aktivitu, merajú napríklad moje kroky a oznámia mi, pokiaľ som dosiahla zvolený denný cieľ. Ak cieľ prekročím, nastaví sa táto nová hodnota ako cieľ pre ďalší deň, takže sa opäť mám možnosť prekonať vo svojom výkone. Cieľ sa však dá nastaviť i manuálne. Počas celého dňa som využívala tiež meranie tepu, takto je možnosť sledovať ako veľmi sa zlepšuje časom kondícia vďaka vykonávaným športovým aktivitám. Keďže často vysedávam v práci pred počítačom alebo sa presúvam autom, ocenila som, že hodinky ma vibrovaním upozorňujú, že je potrebné sa troška hýbať. Vtedy viem, že stačí vstať a troška sa poprechádzať a ponaťahovať.

 

Pokiaľ som išla však naozaj športovať, v menu som si z prednastavenej ponuky vybrala konkrétny druh športu, pre ktorý potom hodinky zaznamenávali potrebné údaje. Stačilo vybrať druh športu, v prípade využívania GPS signálu počkať na jeho nájdenie, čo netrvalo dlho a spustiť štart na hodinkách. Napríklad pri behu som vyskúšala automatické prerušenie meranie pokiaľ som sa zastavila a dala som si prestávku. Fungovalo to dobre, ako som bola zvyknutá pri GPS trackeroch. Prerušiť športovú aktivitu bolo možné i manuálne. Hodinky ponúkajú i možnosť nastaviť si vlastnú športovú kategóriu, tiež nastaviť si čo budú merať a čo budú zobrazovať. Samozrejmosťou je, že sú vodeodolné, teda rovnako si svoj výkon zmeriam aj v bazéne.

Po spárovaní s telefónom som ovládala spustenie hudby pomocou hodiniek, čo je veľmi pohodlné. Svoj telefón som tak nemusela vyťahovať z vrecka a obťažovať sa tým.

 

Za príplatok je možné k hodinkám dokúpiť napríklad hrudný pás a rôzne iné externé čidlá. Osobne som mala pocit, že pre aktívneho športovca by sa niečo takéto ešte zišlo dokúpiť.

 

Hodinky fungujú naozaj výborne, sú rýchle a presné. Sú pohodlné a ľahké, no ich veľkosť ma odrádzala od každodenného nosenia, ktoré som chcela využiť na sledovanie každodennej celodennej aktivity. Vydržia nabité naozaj neskutočne dlho. Menu je obsiahle a musela som si zvyknúť kde čo nájdem, niekedy mi chýbal rýchlejší prístup napríklad pre vypnutie a zapnutie sledovania aktivity. Pre úplné využitie športovej stránky hodiniek by bolo dobré dokúpiť hrudný popruh. Hodinky sú naozaj skvelým pomocníkom aj z pohľadu športovania aj z pohľadu smart watch. Vidím teda zmysel v zaobstaraní si takýchto hodiniek?

 

Ja určite áno!

 

Ďakujem za možnosť otestovania hodiniek spoločnosti Conan s.r.o – výhradný importér značky Garmin na Slovensku.

 


https://www.biker.sk/ https://www.skoda-auto.sk/ https://trekbikes.sk/3-bicykle



Všetky publikované dáta na portáli sú určené na nekomerčné použitie pre občiansku verejnosť, turistov a návštevníkov Slovenska. Dáta sú chránené v zmysle autorského zákona, sú majetkom Slovenského cykloklubu. Ich ďalšie použitie a šírenie je možné iba s písomným súhlasom Slovenského cykloklubu.