Farba: modrá
Evidenčné číslo: 2589
Dĺžka (km): 25,5 km
Prevýšenie: 343/317 m (pozor uvádza sa smere popisu trasy)
Náročnosť / Určenie: SPORT (stredné) - MTB TRASY
Povrch: asfalt, poľná cesta, lesná cesta

Charakteristika: Unikátna cykloturistická trasa na Slovensku, ktorá cyklistov prevedie cez dva železničné tunely a krásne prírodné prostredie.

Popis: Trasa začína na križovatke s cyklomagistrálou Slovenský Kras. Prvé kilometre vedú po asfaltovej ceste s malou premávkou cez obce Ochtiná, Rochovce do Slavošoviec. V obci trasa odbáča a dostáva sa na lesnú cestu, ktorou začína stúpať do lesov. V ústí doliny návštevníkov víta krásna drevená tvorba inšpirovaná známym slovenským rozprávkarom – Pavlom Dobšinským. Nachádzajú sa tu odpočívadlá, model vláčiku, rôzne postavy a mnoho ďalšieho. Pri tom všetkom je tu aj nenápadný vjazd do tunela. Bicykel je potrebné zniesť po schodoch, nakoľko pôvodný vjazd bol zasypaný a podarilo sa zatiaľ odkryť iba časť. Tu je potrebné cyklistov upozorniť, aby si do tunela vzali svetlo a boli maximálne opatrní pri jazde cez tunel. Samotný Slavošovský tunel je dlhý cez 2 km a jazda cez tunel na bicykli je unikátnym zážitkom. Po opustení tunela prechádza trasa po dobrých lesných cestách a starých železničných násypoch. Následne sa dostávame k ďalšiemu tunelu – Koprášsky je však iba 300 metrov dlhý a hneď za ním sa nachádza ďalšia unikátna technická pamiatka a to železničný viadukt. Trasa prechádza popod viadukt a poľnými cestami opúšťame lesy a prichádzame do obce Mníšany. Prechádzame obcou a ďalšou poľnou cestou sa dostávame do obce Chyžné. Za obcou pokračuje modrá cykloturistická trasa asfaltovou cestou cez obce Lubeník a za obcou pokračuje po vybudovanom cyklochodníku až do Mokrej Lúky. V Mokrej Lúke prejdeme obcou a následne už prichádzame do Revúce, kde trasa končí v centre mesta.




https://www.biker.sk/ https://www.skoda-auto.sk/ https://trekbikes.sk/3-bicykle



Všetky publikované dáta na portáli sú určené na nekomerčné použitie pre občiansku verejnosť, turistov a návštevníkov Slovenska. Dáta sú chránené v zmysle autorského zákona, sú majetkom Slovenského cykloklubu. Ich ďalšie použitie a šírenie je možné iba s písomným súhlasom Slovenského cykloklubu.