Farba: modrá
Evidenčné číslo: 2718
Dĺžka (km): 33,9 km
Prevýšenie: 626/597 (pozor uvádza sa smere popisu trasy)
Náročnosť / Určenie: EXPERT (ťažké) - MTB TRASY
Povrch: asfalt, spevnená cesta, trail, poľná cesta, lesná cesta

Charakteristika: Významná regionálna trasa vedená prostredím národného parku Slovenský kras. Trasa je v určitých úsekov technicky veľmi náročná, z toho dôvodu je vhodná predovšetkým pre zdatných cykloturistov.

Popis: Modrá cykloturistická značka začína v obci Silica na križovatke s červenou 029 – Cyklomagistrála Slovenský kras. Modrá značka je veľmi významnou regionálnou cykloturistickou trasou, ktorá prechádza hrebeňom po Hornom vrchu a Silickej planine.

Na trase sa nachádza množstvo zaujímavostí. Len po asi 2 km po od obce Silica natrafíte na turistický prístrešok pri Jašteričom krasovom jazierku (nazývané aj Silické jazero). Pokračujeme po trase poľnými cestičkami, po ľavej strane míňame ďalšiu zaujímavosť – Farbený ponor, následne míňame niekoľko studničiek a miernym stúpaním sa vnárame do lesného prostredia. Obchádzame Mušiu horu (577 m n. m.) a znova nachádzame odpočinkové miesto Rakyta. Tu sa nachádza aj prístrešok s detským ihriskom.  

Trasa naďalej pokračuje lesným prostredím až do Jablonovského sedla, v ktorého blízkosti sa nachádza aj bývalý lom. Tu sa naskytá aj možnosť občerstvenia v reštaurácii.

Pokračujeme stúpaním späť do lesného prostredia. Po celý čas sa pred nami vynárajú krásne výhľady, les striedajú poľné cestičky a pasienky. Ďalšou zaujímavosťou, ktorú na trase stretáme je Sovia priepasťLúčanské jazierko so studničkou. Vlnitým terénom sa dostávame až ku kaplnke za obcou Bôrka, z ktorej nás čaká už iba klesanie k Zádielskej chate, kde cykloturistická trasa končí.  Od kaplnky ide znova v súbehu s cyklomagistrálou Slovenský kras.




https://www.biker.sk/ https://www.skoda-auto.sk/ https://trekbikes.sk/3-bicykle



Všetky publikované dáta na portáli sú určené na nekomerčné použitie pre občiansku verejnosť, turistov a návštevníkov Slovenska. Dáta sú chránené v zmysle autorského zákona, sú majetkom Slovenského cykloklubu. Ich ďalšie použitie a šírenie je možné iba s písomným súhlasom Slovenského cykloklubu.