Farba: zelená
Evidenčné číslo: 5711
Dĺžka (km): 24,7 km
Prevýšenie: 614/571 m (pozor uvádza sa smere popisu trasy)
Náročnosť / Určenie: SPORT (stredné) - MTB TRASY
Povrch: asfalt, spevnená cesta, poľná cesta, lesná cesta

Charakteristika: Náročná trasa na kondíciu i na orientáciu v teréne, ktorá ponúka možnosť spoznať skutočnú krasovú krajinu so všetkým čo k tomu patrí (škrapové polia, závrty, priepasti, kaňony riek, ako aj svojráznu flóru i faunu).

Popis: Cykloturistická značka začína v obci Gemerská Hôrka na križovatke cykloturistických trás (2701, 5703, 8704). V obci Plešivec ide v krátkosti v súbehu s 029 – Cyklomagistrálou Slovenský kras.

Cyklotrasa vedie Plešiveckou planinou od Plešivca smerom na sever do Štítnika. Pod strmé stráne planiny sa dostaneme z centra obce Plešivec cez most na rieke Slaná a cez železničné priecestie. Výstup na planinu so strmými svahmi uľahčuje asfaltová cesta zarezaná do skaly. Stúpanie je však aj tak náročné (prevýšenie je cca 300 m), odmenou sú však pekné výhľady do doliny Štítnického potoka a na susednú planinu Koniar. Na okraji planiny vchádza asfaltová cesta do lesa a čoskoro, asi po 7 km, ju strieda lesná cesta. Po 10 km sa mení charakter trasy a prichádzajú krasové lúky. Cesty vedú medzi závrtmi, chodníky cez škrapy a húštiny, lúky sa striedajú s menšími lesíkmi.

Na trase sa nachádza aj jedinečná technická pamiatka postavená v roku 1913, tzv. Serényi studňa alebo Cisterna – napájadlo pre dobytok, ktoré zachytávalo dažďovú vodu. Na severnom okraji planiny stojí za návštevu prírodná rezervácia Gerlašské skaly, odkiaľ je pri dobrej viditeľnosti výhľad aj na Vysoké Tatry. Trasa končí strmým zjazdom, na ktorom sú potrebné dobré brzdy a opatrnosť. Vhodným doplnením výletu je návrat zo Štítnika do Plešivca po štátnej ceste kaňonom riečky Štítnik so zaujímavou kulisou dvoch krasových planín, ktoré lemujú cestu ako neochvejní strážcovia.
Trasa v teréne kopíruje modrú turistickú značku.




https://www.biker.sk/ https://www.skoda-auto.sk/ https://trekbikes.sk/3-bicykle



Všetky publikované dáta na portáli sú určené na nekomerčné použitie pre občiansku verejnosť, turistov a návštevníkov Slovenska. Dáta sú chránené v zmysle autorského zákona, sú majetkom Slovenského cykloklubu. Ich ďalšie použitie a šírenie je možné iba s písomným súhlasom Slovenského cykloklubu.