Farba: modrá
Evidenčné číslo: 2715
Dĺžka (km): 19,2 km
Prevýšenie: 629/388 m (pozor uvádza sa smere popisu trasy)
Náročnosť / Určenie: SPORT (stredné) - MTB TRASY
Povrch: asfalt, spevnená cesta

Charakteristika: Glacká cesta – stará obchodná cesta vedie približne severojužným smerom, spája Spiš s Gemerom, prechádza krížom cez Slovenský raj. Patrí medzi náročné cykloturistické trasy, vyžaduje kvalitný horský bicykel. Zároveň patrí k najkrajším trasám v Slovenskom raji. Je vedená lesnými cestami s rôznymi povrchmi, v južnej časti aj miestnou komunikáciou.

Popis: Glacká cesta, ktorá rozdeľuje Slovenský raj na východnú a západnú časť, začína v známom turistickom stredisku Podlesok, ktorý je aj východiskom do najnavštevovanejšej rokliny Slovenského raja – do Suchej Belej (len pre pešiu turistiku). Z Podlesku cykloturistu čaká náročné stúpanie so 400 výškovými metrami až k záveru Suchej Belej. V dĺžke 1,8 km obchádzajúc Suchu Belú z ľavej strany, vedie modrá cykloznačka spolu so zelenou trasou 5853 –  Pri Podlesku – Kláštorisko až na križovatku turistických a cykloturistických trás Nad Podleskom. Odtiaľ pokračuje lesnou spevnenou cestou so štrkovým povrchom stálym náročným stúpaním až k spomínanému záveru Suchej Belej. Ďalej trasa vedie po spevnenej lesnej ceste bez technicky náročných úsekov zvlneným terénom v nadmorskej výške 900 – 1000 metrov. Prechádza krasovou plošinou Glac s množstvom krasových závrtov a škrapov. Z Malej poľany umocňuje zážitok z jazdy výhľad na významný výhľadový bod v Slovenskom raji, na Havraniu skalu. Trasa pokračuje okolo ústia Rothovej rokliny (Veľký Sokol) pod Suchý vrch a rovnomennou križovatkou turistických trás. Za týmto rázcestníkom pokračuje zjazdom, prechádza Zajfami, neskôr už penetrovanou cestou cez Stratenskú pílu vedľa zátoky vodnej nádrže Palcmanská Maša do Stratenej k viaduktu, kde končí na križovatke cykloturistických trás so zelenou trasou č. 5702.




https://www.biker.sk/ https://www.skoda-auto.sk/ https://trekbikes.sk/3-bicykle



Všetky publikované dáta na portáli sú určené na nekomerčné použitie pre občiansku verejnosť, turistov a návštevníkov Slovenska. Dáta sú chránené v zmysle autorského zákona, sú majetkom Slovenského cykloklubu. Ich ďalšie použitie a šírenie je možné iba s písomným súhlasom Slovenského cykloklubu.